Sosyal Medya

Makale

Amerika, Türkiye’de ne yapmaya çalışıyor?

SokaÄŸa çıkıp mikrofon uzatıp ‘Amerika Türkiye’de ne yapmaya çalışıyor?’ diye sorsak, herhalde solcuların cevabı farklı, liberallerin cevabı farklı, dindarların cevabı farklı, Kürtçülerin cevabı farklı, Türk milliyetçilerin cevabı farklı olacaktır.

Peki, Türkiye’de bir ÅŸeyler yapmaya çalışan bir tane Amerika olduÄŸu halde, neden birbirinden farklı cevaplar olur?

Çünkü genelde insanlar, hangi felsefi hayat görüşüne sahipse ülkelerin siyasetlerini de o bakış açısıyla değerlendirirler.

Bu tür değerlendirmelerin eksik değerlendirmeler olacağını hatta bizi yanıltacak değerlendirmeler olacağını düşünüyorum.

Amerika FETÖ ile iÅŸbirliÄŸi yaparken aynı zamanda PYD/PKK’yı destekliyor diÄŸer taraftan da ‘Türkiye NATO’da saygın bir ortağımızdır‘ diyor.

Birbiriyle çeliÅŸkili gibi görünen Amerika’nın bu tutumunu nasıl anlamalıyız?

İşte, uluslararası ilişkilerin bu karmaşık yapısını doğru analiz edebilmek için dış politikanın çok temel iki özelliğini belirtmekte fayda vardır.

Birincisi; dış politika çok faktörlüdür. (Multifactorial).

İkincisi ise; dış politika farklı dinamik ve seviyelerle yapılır. (Multilevel)

MİT krizinden, gezi olaylarına, 17/25 Aralık darbe kalkışmasından, 15 Temmuz kanlı darbe kalkışmasına yapılan tüm operasyonların tek bir amacı vardı mevcut iktidarı devirmek. Şimdi de Türkiye 2019 seçimlerine doğru giderken Reza Zarrap üzerinden, ulaşamadıkları bu hedefi gerçekleştirmek istiyorlar.

Peki neden?

Amerika’nın Türkiye ile ilgili rahatsızlığının temel nedenlerini incelediÄŸimizde ÅŸu baÅŸlıklar ön plana çıkıyor.

1- ABD diyor ki, müttefiÄŸim Ä°srail’i hiçbir ÅŸekilde eleÅŸtirme. (CNN Ä°nternational TV yorum yapan Charles M. Blow 2014)

2- Ä°slam dünyasıyla ilgili benim izin verdiÄŸim ölçüde iliÅŸki kur, ötesine geçme. (NPR’da dinlediÄŸim yorumun özeti)

3- Savunma sanayisine fazla yatırım yapma ve bizim dışımızda arayışlara girme. (Foreign Policy çıkan bir analizde)

Öncelikle bu başlıklar, Birleşmiş Milletlerin tanımlamış olduğu egemenlik haklarına aykırıdır.

Dolaysıyla burada sadece mevcut iktidarın değil tüm siyasi partilerin, tüm toplumsal kesimlerin bu duruma itiraz etmesi gerekir.

Amerika; liberaller, solcular, dindarlar, Kürtler ve Türkler diyerek bir ayrım yapmadan Türkiye olarak bakıyor. O halde, hepimizden beklenen kısır iç politik tartışmaların dışında ülkemize yönelmiş bu tehlike karşısında topyekûn durmaktır.

Türkiye 2019 seçimlerine doÄŸru giderken, Amerika’nın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan karşıtı tutumuna, halkın nasıl yanıt vereceÄŸini tüm dünya merakla bekliyor.

‘Amerika Türkiye’de ne yapmaya çalışıyor?’ sorusunu kısaca cevaplamaya çalışırken daha geniÅŸ cevabı önümüzde ki günlerde deÄŸerli akademisyen Prof. Dr. Burhanettin Can hocamız ile yapacağımız söyleÅŸide bulacaksınız. 

YaÅŸadığımız birçok problemlerin arka planını ‘Kadife Darbe’ yazılarıyla görmemizi saÄŸlayan Burhanettin hocamız ile yapacağımız söyleÅŸiyi ilgiyle okuyacağınızı tahmin ediyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.